24 Şubat 2014 Pazartesi

OMÜ’de İnsansız Hava Aracı Yapıldı

By Unknown  |  17:07 No comments


OMÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde tamamen yerli malzeme kullanılarak, Türk mühendisleri tarafından tasarlanan, sınıfının en büyük ve en donanımlı insansız hava aracı yapıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM) Müdürü
Prof. Dr. Süleyman Tolun, yaptığı açıklamada, 19 Mayıs ilçesindeki Ballıca yerleşkesinde bulunan merkezde bir yıldır sürdürülen “insansız hava aracı” (İHA) yapımının başarıyla tamamlanarak test uçuşlarının gerçekleştirildiğini söyledi.

Proje Koordinatörü Uçak Mühendisi Cevat Sunol, yapımı 8 ay süren insansız hava aracıyla ilgi bilgi verdi. UZAYTEM Arge Merkezi tarafından tasarımı ve imalatı yapılan insansız hava aracının yüzde 100 yerli bir proje olduğunu belirten Cevat Sunol, "Üzerinde turboprop motor bulunuyor. Proje, motorun testi için gerçekleştirildi.

Uçağımız 6 metre kanat açıklığına, 180 kilogram azami kalkış ağırlığına sahip. Ayrıca 30 kilo yük taşıma ve 8 saat havada kalabilme kapasitesine sahip. Bu boyutları ve kabiliyetleri ile halen kullanılmakta olan taktik araçlarla eş boyutlarda diyebiliriz" dedi.

Tamamen yerli kompozit malzeme ve düşük hızlarda yüksek verim sağlayan Turboprop motor  kullanılarak yapılan İHA’nın kendileri için prestij olduğunu belirten Prof. Dr. Süleyman  Tolun, “İHA’nın bütün proje ve tasarımlarını kendimiz geliştirdik. Merkezimizde görevli mühendis ve teknik ekibimizin bir yılık çalışması sonucu gurur duyacağımız insansız hava aracını yaptık. OMÜ’ye bağlı yeni kurulan bir merkez olmamıza rağmen çok sürede böyle bir çalışmaya imza attık. İnsansız hava aracı üretiminde kendi markamızı oluşturarak Türkiye’nin adını dünyaya duyurmak istiyoruz” diye konuştu. Tolun ayrıca Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi tesislerinde insansız hava araçlarının yanı sıra hafif uçakların tasarım ve üretimini gerçekleştirmeye yönelik çalışmalara da başlandığını sözlerine ekledi.









Paylaş:

0 yorum:

© 2014 Bilgilendirin!. WP themonic converted by Bloggertheme9. Powered by dunyada baris.
Yukarı