25 Şubat 2014 Salı

Renklerin psikolojik etkisi

By Unknown  |  14:43 No comments

Renksiz bir dünya düşünemiyoruz. Renkler, resmen yaşantımıza kan ve can veren bir konsept. Odamızı boyayacağımız renkten, giydiğimiz kıyafetinkine; arkadaşımız için seçtiğimiz çiçeğin renginden, trafik ışıklarına kadar hayatımızı renkler yönetiyor. Peki renk nedir, ve doğadaki ve insanların ürettiği ürünlerdeki renklerin psikolojik etkisi nelerdir? Bu yazı herkes için oldukça
renkli olacak.

Renk Nedir?
Newton, şeffaf bir kristalden bir ışık hüzmesini geçirdikten sonra elde ettiği renkleri görünce, rengin ışıktan kaynaklanan bir fenomen olduğu anlaşıldı. Newton’ın keşiflerinden sonra Goethe, yazdığı Theory of Color adlı kitapla, renklerin psikolojik bir incelemesini yaptı. Bugün bilindiği kadarıyla, insan gözü 10 milyon piksel farklı rengi ayırdedebiliyor. Alttaki resmi asıl boyutunda incelediğinizde 1 milyon piksel farklı renk göreceksiniz.


Renklerin Psikolojik Etkisi
Renklerin psikolojik etkisi ile ilgili birçok farazi, ancak araştırmalarla desteklenmeyen bilgi ortalıkta dolaşıyor. Çeşitli renklerin bizi nasıl hissettirdiğine dair tarihten, insanların kişisel tecrübeleri ve de psikolojik araştırmalardan yola çıkılarak sunulan bilgiler var. Bu yazıda, her kanaldan elde edilmiş çeşitli bilgileri derledik. Ayrıca sizi de sorularımızla renk bilginiz konusunda test ettik.

Siyah renk, otorite, gücü ve sonu temsil eder.Bu yüzden kötü adamlar, genelde siyah giyer. Ancak bir yandan da siyah teslimiyeti sembolize eder. Ve bu yüzden rahipler, Tanrı’ya teslimiyetlerini göstermek için siyah giyerler.

Beyaz renk, temizliği, saflığı ve başlangıcı temsil eder. Bu yüzden gelinler ve sağlık çalışanları (doktorlar, hemşireler) beyaz giyerler.

Kırmızı renk, duygusal olarak en yoğun renk olup, insanın kalp atışlarının hızlanmasına neden olur. Kırmızı, bir ortamda gözün en çok dikkatini çeken renktir. Bu yüzden de kırmızı giyen kişi ağır ve iddialı görünür.

Mavi renk, hava ve denizin rengi olup, günlük hayatımızda en sık gördüğümüz renklerden biridir. Duygusal olarak, kırmızının tersi bir etki yaratarak kişiyi dinlendirir, huzurlu hissettirir.

Sarı renk, Dünya’mızın enerji kaynağı Güneş’in rengi olarak çok dikkat çekici ve insanı mutlu eden bir renktir. Ancak psikolojik araştırmalar gösteriyor ki, insanlar sarı odalarda daha çabuk sinirlenip, bebekler de daha kolay ağlayabiliyorlarmış.

Yeşil renk, doğanın rengidir. Gözün en kolay bakabildiği renk olması sebebiyle de, dinlenme odalarında ve hastanelerde açık yeşil kullanmaya dikkat edilir. Yeşil aynı zamanda bolluğu simgeler.

Renklerle İlgili Psikolojik Araştırmalar
Renklerin bizim algımızdaki etkisini ölçen psikolojik araştırmalardan birkaç örnek vermek gerekirse, özellikle plasebo araştırmalarında sıcak renkli hapların (kırmızı, sarı) soğuk renkli haplardan (mavi) daha etkili olduğu gözlemlenmiş. Renklerin psikolojik etkisi ile ilgili bir başka sonuç ise Glasgow’da bir saha araştırmasında ortaya çıkarılıyor: Glasgow’da bazı mahallelere mavi ışıklar yerleştiriliyor, ve bu mahallelerde suç oranında önemli bir düşüş gözlemleniyor.

Ancak belki de en önemlisi Renklerin Pazarlamadaki Etkisi adlı bir makalede, araştırmacılar ürünler veya markalar hakkında yapılan hızlı yargıların %90′ının sadece ürünün veya marka logosunun rengine bakılarak yapıldığını saptamışlar.

Logolarda Renklerin Anlamı
Logolarda renklerin anlamını aşağıdaki infografiğin çok iyi yansıttığını düşünüyoruz. Bu infografiğe bakarak Amerika’daki birçok şirketin logolarında hangi mesajı vermek istediğini gayet iyi anlayacaksınız.

pavlovspartner.com

İnsanların Renk Tercihleri
Yaşımız hiç farketmez, hepimizin bahsetmekten en çok hoşlandığı konulardan biri favori renkleridir. Araştırmacılar, anketlerle Dünya genelinde insanların en çok sevdiği renkleri belirlemişler;

Kadınların en sevdiği renkler;









Erkeklerin en sevdiği renkler;









Kadınların en sevmediği renkler;









Erkeklerin en sevmediği renkler;









Herkese bol renkli bir hafta dileriz.

Paylaş:

0 yorum:

© 2014 Bilgilendirin!. WP themonic converted by Bloggertheme9. Powered by dunyada baris.
Yukarı