Bilim insanları, Fransa’nın güneyinde 13 yıldır süren çalışmalar sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, modern insanın en yakın akrabası kabul edilen Neandertallerin ölülerini gömdüklerini ortaya çıkardı. Araştırmalar, Neandertal ile Homo sapiens etkileşimi hakkında da yeni sorular doğurdu.
Sahip oldukları kas gücünün yanı sıra büyük beyinlere de sahip olan Neandertaller, ortaya çıkan her yeni keşifle sanıldığından daha akıllı olduklarını gösteriyor. Araştırmacılar, gelişmiş el aletleri yapan, vücutlarını kuş tüyleriyle süsleyen, mağaralarda yaptıkları çizimlerle sanatkarlıklarını da gözler önüne seren Neandertallerin, ölülerini gömdüklerini tespit etti.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisine dün yayımlanan araştırmada yer alan William Rendui, “Sadece Neandertallerin Batı Avrupa’da mezarları olduğunu ortaya çıkarmakla kalmadık, aynı zamanda bu mezarları oluşturmak için güçlü bir zihnsel kapasiteye sahip olduklarını gördük” dedi.
New York Üniversitesi Hünamite ve Sosyal Bilimler Uluslararası Araştırma Merkezi’nde görevli olan Rendu, Fransa’da ‘La Chapelle-aux Saints’ adı verilen kazı alanında 13 yıl süren araştırmalar yaptı. Kazı alanında, yetişkin ve çocuk olmak üzere çok sayıda Neandertale ait kalıntı bulunurken, bizon ve ren geyiği gibi hayvanlara ait kemiklere de ulaşıldı.
Atalarımız Neandertal kültürünü mü aldı?
Neandertal kalıntılarını araştıran bilim insanları, iskeletlerin zarar görmemiş olduğunu, hava şartlarında da etkilenmediklerini tespit etti.
Rendu, “Yaklaşık 50 bin yıllık dokunulmamış kalıntılar, ölülerin kısa zaman içinde gömüldüğünü gösteriyor… Batı Avrupa’da Neandertallerin ölülerini gömdüklerini biliyoruz ancak bunu bir ritüel için mi yoksa tamamen pragmatik olarak mı gerçekleştirdiklerinden emin değiliz” ifadesini kullandı.
Discovery News sitesine konuşan Rendu, ‘yeni bulguların insanlar ile Neandertaller arasındaki davarnışsal farklılığı azalttığını’ belirtti.
Geçmişte yapılan araştırmalar, Neandertaller’in Homo sapiens ile beraber yaşayıp çiftleştiğini, hatta soylarının hızla azalmaya başladığı dönemlerde baskında çıkan modern insanın ataları tarafından bir nevi ‘soykırıma uğradığını’ göstermişti.
Bilim insanları, yeni bulgulardan yola çıkarak, iki türün etkileşimini de sorgulayan yeni sorular ortaya attı:
- Ölüleri ilk gömen kimdi? Nenadertaller mi, Homo sapiens mi?
- Bazı pratik sebepleri akla gelse de, ölülerini gömen tür bunu neden yapma ihtiyacı duydu?
- Neandertallerin ölümden sonra yaşam veya diğer ruhani inanışları var mıydı?
- Homo sapiens, ölüleri gömmek gibi Neandertal kültüründen bilmediğimiz özellikleri kendine aktarmış olabilir mi? Bunlar nelerdi?
Bilim insanları, bu tür sorulara cevap bularak Avrupa’nın erken tarihi hakkında yeni bilgiler elde etmeyi amaçlıyor.
0 yorum: